Tungeinstrumenter er en type af blæseinstrumenter, der producerer lyd ved, at en luftstrøm strømmer forbi metalblade kaldet metaltunger (deraf navnet) i svingninger. Svingningerne fra metaltungerne forplanter sig som svingninger i luften (lyd). Luftstrømmen generes med blæsebælge, eller ved at man blæser ind i instrumentet.

Tonehøjden og klangfarven afgøres af metaltungernes vægt, længde, overfladeareal og stivhed, og i mindre grad af en eventuel indre del af instrumentet som luften passerer igennem (modsat træblæsere, hvor det er den især er den indre luftkolonne).

1. Harmonika

Knapharmonika (Roland FR-3XB) og Tangentharmonika (Roland FR-3XV)

2. Mundharmonika

Mundharmonika (Hohner Chromonica 270)

3. Melodica

Melodica (Hohner Piano 32)

4. Bandoneón

Bandoneón (ukendt mærke)

1. Harmonium

Harmonium (J. Estey & Co., 1900)

Harmoniummet er på størelse med et klaver, og at størrelsesforholdet i forhold til de andre billeder derfor ikke passer.

6. Jødeharpe

Jødeharpe (Pro Maultrommel)

Den smalle del af jødeharpen holdes mellem tænderne, og lyden frembringes da ved, at den tynde metalfjeder i midten anslås, samtidigt med at man trækker eller puster luft ind og ud. Det er kun muligt at spille én tone på jødeharpen, men man kan variere klangfarven og lydstyrken betydeligt med forskellige blæseteknikker og ved at ændre formen på sin mund.